NOVINARSKA KONFERENCA OB 50 LETNICI

datum: 11.04.2019

»Naš korak se vrti že pol stoletja
Novinarska konferenca v URI-SOČAVIDEO-TEMA DNEVA - ZBORNIK-50 - Zveza paraplegikov Slovenije je ob 50 letnici uspešnega delovanja 11. aprila 2019 v konferenčni dvorani URI-SOČA pripravila novinarsko konferenco. Torej na kraju, kjer je bila pred 50 leti ustanovljena naša organizacija in ima simboličen pomen.
Konferenco je z izbranimi besedami vodil naš član Zmago Šalamun, o polstoletnem delovanju pa so govorili: predsednik Zveze Dane Kastelic, ustanovni član  Jože Globokar in vodja organizacijskega odbora za pripravo praznovanja Barbara Slaček.
Dane Kastelic - izjava za javnostPredsednik Zveze Dane Kastelic je na kratko predstavil dejavnost in poslanstvo Zveze in med drugim poudaril: Zveza paraplegikov Slovenije je ena izmed najustvarjalnejših in uspešnih reprezentativnih invalidskih organizacij v Republiki Sloveniji. V razvojni strategiji slovenskega invalidskega varstva imamo paraplegiki in tetraplegiki uspešno in zgledno prakso, ki jo skupaj z devetimi lokalnimi društvi uresničujemo na državni in lokalni ravni.
Smo socialno aktivni in spremljamo načela neodvisnega življenja invalidov.
Zagotovo je eden od najpomembnejših posebnih socialnih programov skupinska obnovitvena rehabilitacija in skozi desetletje zelo razvita dejavnost osebne asistence, ki na vrhunski storitveni ravni zadovoljuje vse vključene invalide v skladu z Zakonom.
Omenil je še športne dosežke naših športnikov, sodelovanje pri ustanovitvi Evropske zveze paraplegikov in organizaciji povezave Zvez paraplegikov jugovzhodne Evrope, razvoj lokalnih društev, dograditev doma na morju, mrežo počitniških kapacitet, nizke invalidske pokojnine, financerje in druge pomembne dejavnike.
Simbol - Naš korak se vrti že pol stoletjaUstanovni član Jože Globokar je predstavil zgodovino organiziranja od ustanovitve Sekcije paraplegikov in tetraplegikov, Društva paraplegikov do Zveze paraplegikov Slovenije z lokalnimi društvi. Predstavniki medijev pa so z zanimanje prisluhnili tudi primerjavi pri razvoju in napredku medicinsko tehničnih pripomočkov, odpravljanju in preprečevanju arhitekturnih ovir ter spreminjanju miselnosti, kjer je aktivno sodelovala tudi naša organizacija. Omenil je, da so paraplegiki in tetraplegiki v letu 1974 zaradi ignoriranja njihovih prošenj in vlog, pripravljali celo protestni shod.
In, ko danes ta razvoj in napredek omenimo mladim paraplegikom, nam sploh ne verjamejo, oz. si vse te dogodke in spremembe težko predstavljajo.
Organizatorka obeležitve jubileja Barbara Slaček je prisotne seznanila z različnimi aktivnostmi, ki jih bomo izvedli v sklopu praznovanja. Še posebej s slavnostnim dogodkom na dan ustanovitve 16. aprila 2019 v Domu paraplegikov Pacug. Na slovesni seji bo ustanovne člane in člane Upravnega odbora nagovoril predsednik Zveze Dane Kastelic, na akademiji pa še slavnostni govornik predsednik vlade RS Marjan Šarec. Najzaslužnejšim članom in institucija bomo podelili plakete, podelili bomo Zbornik, Zveza pa bo za rojstni dan dobila tudi novo spletno stran.Predstavitev 50 letnega poslanstva organizacije Dogodek bodo v kulturnem programu obogatili: Komorni pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije pod vodstvom Matije Horvata, mlada pevka Ditka ob spremljavi očeta in odprtje bogate skupinske razstave naših priznanih slikarjev.
Ob zaključku bodo predsednik Vlade RS Marjan Šarec, predsednik zveze Dane Kastelic in ustanovni član Zveze, tetraplegik Jože Globokar, na dvorišču Doma paraplegikov Pacug posadili rdečo vrtnico, kot opomin na najtežje poškodovane tetraplegike zaradi skoka na glavo v vodo.
Izčrpna predstavitevV juniju bomo pripravili še vseslovensko srečanje članov, kjer bo zbrane paraplegike in tetraplegike nagovoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Na tem srečanju pa bomo zaslužnim članom, sodelavcem in institucijam podelili še priznanja. S temi aktivnostmi želimo družbo opozoriti na težave, s katerimi se srečujemo pri vsakdanjem vrtenju našega koraka in pohvaliti polstoletne korenite spremembe, ki nam te korake vsakodnevno lajšajo.