Angela Medved - † - 2017 slikarka VDMFK

Slikarka Angela MedvedZGIBANKA

Angela Medved je bila rojena 27.5.1932, kot četrti otrok v enajstčlanski družini. Njena življenjska pot se je končala 3. aprila 2017.
Svoje otroštvo je preživljala v Cirkovicah, vasi med Pragerskim in Kidričevim. Sedaj živi samostojno življenje v Hotinji vasi pri Mariboru. Angela Medved ni članica Zveze paraplegikov Slovenije, se pa aktivno udeležuje vseh delavnic in kolonij, ki jih organizirajo slikarji Zveze.
Angeli že od rojstva ni dano, da bi uporabljala roke kot drugi in čeprav drugačna, je z neustavljivo voljo zmogla vse, kar zmorejo drugi in še več.Ročna dela Ti dosežki so skoraj neverjetni. Slikanje z nogami nam je še nekako razumljivo, ampak kvačkanje prečudovitega, dva metra velikega prta, pa težko dojamemo. In kje so še drugi izdelki, ki zahtevajo veliko ročno spretnost.
Pri šestih letih je začela pisati z nogo. Že v mladih letih se je naučila z nogama opravljati vsakdanja opravila, ki so potrebna za življenje in za vključitev v družbo. Vse dela z nogama: kuha, čisti, uporablja gospodinjske aparate, šiva, pere, plete, kvačka in skrbi za svoj izgled.Med kozolci Čeprav že nekoliko v letih je začela tudi slikati. Ta izziv jo je popeljal na novo pot in postala je štipendistka Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami.
S svojimi likovnimi in ročnimi deli je sodelovala na številnih skupinskih razstavah že od leta 1988 naprej. Sodelovala je tudi na vseh skupinskih razstavah umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami.
Spomladansko cvetjeNjeno likovno ustvarjanje je umetnostni zgodovinar in likovni kritik dr. Cene Avguštin ocenil takole: »Vsepovsod samo cvetje! Rdeče, rumeno, vijoličasto obarvani cvetovi neustavljivo polnijo platna slikarke Angele Medved. Utrgane in spet oživele v vazi se bohotijo pred osvetljenim ozadjem. Irisi z njihovo plemenito modrino ali živordeče vrtnice ne sodijo med Angelina tihožitja, saj še rastejo, le da na sliki ne vidimo vrtnih tal. Svežini njihovih cvetov manjka le še njihova vonjava.Tihožitje Ob tem bogatem rožnatem ozračju se nam nehote dozdeva, da bi Angela Medved z rožnatim prtom rada prekrila ves svet, tako kot je z njim zapolnilo eno svojih slik.
Hiše pomenijo Angeli topel dom. Nič koliko jih je naslikala. Posebno so ji ljube tiste, položene v breg, podobne Prešernovi hiši v Vrbi, s stopnicami ob pročelju. Številne druge z belimi stenami in rdečimi strehami jeDomačija ob potoku Angela vedno znala postaviti v varno zavetje zelenja. Podobno kot se slikarka čuti toplo povezana s svojim okoljem, so tudi njene naslikane vasice tako kot posamezne hiše postavljene v varno okrilje dreves in bližnjih holmov.
Vidno nadarjenost za ustvarjanje kompozicije v sliki kažejo njene vedute naselij, položene na vzpetini ali v naročju gričevnatega sveta. Njihovo naselbinsko telo krepijo različne vertikale, posebej zvonikov, ki so pogosto obvezen člen slikarkine krajinske podobeSrnjak in obenem ustvarjalke ravnotežja v sliki.
Značilnost Angelinega slikarstva je njena sposobnost natančnega opazovanja vidnega sveta, ki se ne omejuje le na krajino, temveč se kaže tudi pri oblikovanju drobnih predmetov v njenih številnih tihožitjih.
Slikarkin občutek za pravo barvo opažamo tako pri njenih vedutnih kompozicijah kot pri tihožitjih.Štorklje Njene barve vnašajo v sliko toplo razpoloženjskost, prijetno domače počutje, ki se prenaša tudi na gledalca.
Vrh v svojih slikarskih prizadevanjih je Angela Medved dosegla z upodobitvijo štorkelj v njihovem gnezdu. V oblikovanju ptičjih teles, v njihovem prepričljivem ponašanju, v njihovih medsebojnih razmerjih in razmerju do okolja ter zgledni kompozicijski zasnovi. Izkazala se je kot pravi slikarski realist, pri čemer je ohranila v povsem novem figuralnem motivu tisto vzdušje, ki s svojo toplino preveva vsa njena dela.